energetisch aromacoach

 

In een tijd waarin tablets steeds vaker worden gebruikt om kinderen te kalmeren, wordt het steeds belangrijker om leuke ontspanningsoefeningen voor kinderen te bedenken. Help je kinderen dan ook ontspannen door spelletjes te doen waar ze plezier aan beleven, terwijl ze tegelijkertijd hulpmiddelen voor het leven ontwikkelen.

Gelet op het feit dat we leven in een samenleving die haastigheid, snelle prikkels en onmiddellijke voldoening stimuleert, is het erg belangrijk dat we over hulpmiddelen beschikken die ons meer zelfbeheersing brengen.

Gebaseerd op deze stelling hebben we in dit artikel enkele ontspanningsoefeningen voor kinderen opgesteld die zelfs geschikt zijn voor de jongste leden van het gezin.

 

Er zijn kinderen die zich beter kunnen ontspannen als ze voorgelezen worden. ‘Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor …’ Voor heel veel kinderen over de hele wereld begint het verhaaltje voor het slapen gaan iedere dag weer met deze woorden. Dit is het moment van de dag waarop even niets meer hoeft en kinderen lekker mogen ontspannen.

 

Extra ontspannen met aromatherapie

Een gevoelig kind reageert snel op prikkels van buitenaf. Met aromatherapie maak je hier op een positieve manier gebruik van. Je kunt met geur een prettige sfeer creëren waar je kind zich veilig en fijn bij voelt. Kinderen kunnen vaak zelf aangeven welke olie ze lekker vinden in geur en gebruik. Je kunt hiervoor een aromasteen gebruiken waar je 3 tot 4 druppels etherische olie op aanbrengt of je voegt een paar druppels olie toe aan het water in het waterreservoir van een aromaverdamper of aroma diffuser.

In combinatie met onderstaande oefeningen wordt het kind uitgenodigd in eigen energie te blijven en op te laden.

Ontspanningsoefeningen voor kinderen

1. De kaars uitblazen

In dit spel leer je diep te ademen, dat wil zeggen door je neus inademen, je buik uitzetten en langzaam de lucht uitblazen richting een kaars met het doel deze te doven. Zodra de instructies goed begrepen zijn, plaatsen we het kind op een stoel op twee meter afstand van de kaars, die op een tafel wordt aangestoken.

Er mag niet worden opgestaan of voorover worden geleund, hierdoor is te verwachten dat de kaars niet uitgeblazen kan worden. Dan zetten we de stoel ongeveer een halve meter naar voren. We blijven de stoel naar voren zetten tot de kaars wordt uitgeblazen. Op deze manier hebben we een spel van vijf minuten waarin het kind zich het vermogen aanleert om diep te ademen.

2. Het spel met het zaadje

Met rustgevende muziek op de achtergrond en zacht licht, verbeelden we ons de groei van een boom. We beginnen door op onze knieën op de grond te zitten, met ons hoofd voorover gebogen en onze armen vooruit gestrekt, alsof we een kat zijn die zich uitstrekt.

We zijn een zaadje dat, op het ritme van de muziek, groeit en verandert in een grote boom met prachtige takken. Deze takken worden gesymboliseerd door onze armen die we in de lucht hebben gestoken. Deze oefening is ideaal om ‘s avonds met je kinderen te doen voordat ze naar bed gaan.

 

5. Het verhaal van de schildpad

Het verhaal van de schildpad, geschreven door Schneider, is geweldig voor het bevorderen van iemands zelfcontrole.Het verhaal gaat over een kleine schildpad die boos was op alles en erg snel woedend werd.

Dit verhaal is ideaal om te vertellen aan kinderen van drie tot zeven jaar oud. Om deze vaardigheid in praktijk te brengen, kunnen we hen een sticker of een stuk papier met een schildpad geven wanneer ze de oefening toepassen in een stressvolle situatie. Je kan het verhaal in het Spaans downloaden en printen.

 

4. Kalmte potjes

Kalmte potjes zijn potjes die we vullen met water, vloeibare siliconen, om de inhoud dichtheid te geven, en bijvoorbeeld glitter. Het maken ervan is meteen extra handenarbeid en het is ideaal om ze te gebruiken tijdens zowel momenten van spanning als momenten die we ‘zen” noemen.

We kunnen onze pot schudden en de beweging observeren. Onze kinderen leggen we uit dat de glitter is zoals hun emoties, die bewogen en beroerd zijn tot ze worden gekalmeerd. Het is ideaal voor het bevorderen van reflectiviteit.

Alleen al de waarneming van de langzaam bewegende glitter zal hen helpen om zich te concentreren en hun geest te ontspannen na onrustige momenten. Er zijn websites waarop wordt uitgelegd hoe je zelf een kalmte potje kunt maken en gebruiken. Vergeet niet de pot af te sluiten met extra sterke lijm om te voorkomen dat hij opengaat en de inhoud gaat lekken!

 

5. De grote zwevende bal

Een ander hulpmiddel om plezier te hebben en diep te leren ademhalen is het blaasspel. Hierbij moet zo lang mogelijk een bal in de lucht worden gehouden. Grappig, nietwaar? Kinderen vinden dit spel erg leuk en het is zeer bevorderend voor ontspanning.

 

6. Papier verkreukelen, op papier krabbelen en in stressballen knijpen

Op papier krabbelen, papier verkreukelen of in stressballen knijpen zijn andere prachtige spellen om je kinderen te helpen hun negatieve emoties te kanaliseren. Daarnaast wordt ook de fijne motoriek gestimuleerd aangezien we hen helpen de spieren van hun kleine handen te versterken.

 

7. Help je kinderen ontspannen door mandala’s in te kleuren

Mandala”s inkleuren bevordert niet alleen ontspanning en reflectie, maar ook concentratie en het creatief vermogen. In boekenwinkels en op het internet zijn er talloze geschikte alternatieven te vinden waar onze kinderen van houden.

Het inkleuren van mandala”s is één van de ontspanningsoefeningen voor kinderen die het meeste effect hebben gehad in de afgelopen jaren.

11/05/2021

Ontspanningsoefeningen voor het kind

  In een tijd waarin tablets steeds vaker worden gebruikt om kinderen te kalmeren, wordt het steeds belangrijker om leuke ontspanningsoefeningen voor kinderen te bedenken. Help […]
03/05/2021

Visualisatie voor zelfgenezing

  ‘Energie volgt de gedachte.’ Wat we denken, wordt vroeg of laat werkelijkheid. Dit is niet zomaar een theorie. Het is een universele wet (de Wet van […]
03/05/2021

Het effect van elektromagnetische straling

  Als wij met onze telefoons of tablets contact maken met het internet, dan is ons apparaat zelf een stralingsbron geworden. Die stralingsbron houden we op […]
03/05/2021

Wat stress energetisch met je doet

  Waar angst ons blokkeert, heeft stress een ander effect. Het jaagt ons op en maakt ons prikkelbaar. Door de spanning geeft het lichaam een chemische reactie […]
03/05/2021

Angst, de grootste energievreter

  Ruim driekwart van de mensen met energetische klachten ervaren een angst, onnatuurlijke angsten die onze persoonlijke groei in de weg staan en die onze programma’s […]
Mijn leerplein